Ingrediënten
Donuts
- 2 zakjes droge gist + 60 ml warm water
- 75 gram boter, op kamertemperatuur
- 115 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 350 ml melk
- 1 theelepel zout
- 650 gram bloem
- zonnebloem olie, 1 liter *
Glazuur
- 250 gram poedersuiker
- 75 gram boter, op kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille extract
- 50 ml heet water
Methode
* Doughnuts bak je in tegenstelling tot de meeste gebakjes niet in de oven, maar frituur je in een hete pan met olie. Zorg dus dat je genoeg zonnebloemolie in huis hebt om de doughnuts te bakken.
Deeg maken
Laat de 2 zakjes met droge gist oplossen in een kommetje met 60 ml warm water. Zet opzij voor ongeveer 5 minuten. Mix de boter zacht en romig met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg daarna de suiker beetje bij beetje toe. Voeg nu één voor één de eieren toe en mix weer met de mixer op middelhoge snelheid tot een romig geheel. Voeg nu de gist toe samen met het zout. Daarna voeg je beetje bij beetje de bloem toe en mix met de mixer op lage snelheid tot een deeg.
Haal het deeg uit de kom en bestuif je werkvlak en je handen met een beetje bloem. Met je handen kneed je het deeg tot een mooie glad deeg. Plaats het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Zet de kom op kamertemperatuur opzij en laat het deeg rijzen. Het deeg is klaar als het de bol met deeg 2 keer zo groot is geworden.
Maak intussen je werkvlak en je handen schoon en zet alvast een grote pan om te frituren klaar. Bestuif je werkvlak weer met een beetje bloem en rol het doughnutdeeg uit tot een mooie gladde plak van ongeveer 1 cm dik. Om de vorm van een dougnut te creeën steek je met een vorm of glaasje de vorm van een doughnut uit. Het uitgestoken middenste deel deeg kan je weer hergebruiken. Dek de deegrondjes af met een doek zodat ze nog even kunnen rijzen.
Glazuur voorbereiden
In een pannetje op laag vuur smelt je de boter. Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe en roer met een houten lepel tot een glade massa. Haal het pannetje van het vuur en voeg de vanille extract toe. Als laatste voeg je steeds een beetje water toe totdat je de juiste dikte glazuur hebt bereikt. Zet apart.
Doughnuts bakken
Verwarm in een grote zware pan de
olie tot 175 graden. Met een spatel leg je de doughnuts vorzichtig in de pan. Frituur de doughnuts totdat ze komen boven drijven en keer ze dan om. Als de doughnuts aan beide kanten lichtbruin zijn haal je ze uit de olie met een spatel. Laat ze op een rooster of op een schaal bedekt met keukenpapier goed uitlekken.
Doughnuts decoreren
- Met behulp van een vorkje doop je de warme doughnuts in je glazuur en laat ze goed afdruipen op een rekje.
- Decoreer de doughnuts met leuke sprinkels, hagelslag, nootjes of andere zoete snoepjes.
- Je kan de doughnuts ook vullen met een heerlijke jam of bakkersroom. Gebruik hiervoor een spuitzak met spuitmondje en vul de doughnuts als ze nog warm zijn met jouw favoriete vulling.
- Je kan er ook voor kiezen om geen glazuur te gebruiken en de warme doughnuts alleen te bestrooien met fijne kristalsuiker, of een mengsel van fijne kristalsuiker met kaneel.
- Verdeel je glazuur over meerdere kommen en kleur je glazuur met een drupje kleurstof of gebruik gepureerd fruit zoals frambozen om een beetje kleur aan je glazuur te geven op een natuurlijke manier.
© Cupcakerecepten.nl
Picture source: treeslovehappiness