Ingrediënten voor 12 cupcakes

Chocolate Cupcakes

  • 180 gram biscuit kruimels
  • 8 eetleples gesmolten boter
  • 150 ml zonnebloem olie
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatur
  • 6 eetlepels cacaopoeder
  • 150 gram donkere chocolade
  • 100 ml zure room
  • 1 theelepel vanille extract

Meringue Frosting

  • 125 gram fijne kristal suiker
  • 5 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels citroensap

Methode 

Biscuit kruimels maken

Doe de biscuitkruimels in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Mix met de mixer op middelhoge snelheid tot een geheel. Zet een bakblik met papieren bakvormpjes klaar. Maak nu een biscuitlaagje in elk bakvormpje, gebruik ongeveer een eetlepel van het kruimelmengsel in de bakvormpjes en druk stevig aan. Zet het bakblik nu ongeveer 10 minuten in de oven op 150 graden.

Chocolade cupcakebeslag

Breek de chocolade in stukjes en maal dit in een keukenmachine tot kleine stukjes. Je kan de chocolade ook met een mes fijn hakken. Doe het bakmeel, de suiker en cacaopoeder in een kom. Voeg de olie en de eieren een voor een toe en mix het geheel tot een glad beslag. Voeg nu de room en vanille toe. Mix alles nog eens goed door met de mixer op middelhoge snelheid. Als laatste schep je met een spatel de stukjes chocolade door het beslag.

Vul de bakvormpjes met onderin de gebakken biscuitlaag tot 2/3 vol.  Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Laat de cupcakes compleet afkoelen op een rekje.

 

 

Frosting

 Gebruik een metalen vetvrije kom. Doe de eiwitten, citroensap, vanille en de suiker in de mengkom en klop met een garde alles even goed door. Vul een pan met water, ongeveer 500 ml. De pan moet groot genoeg zijn voor de mengkom om in te rusten, maar zonder contact te maken met de bodem van de pan.

Als het water heet begint te worden hang je de kom in de pan en begin je met het kloppen van het mengsel met een garde. Het mengsel mag niet koken, dus hou de temperatuur goed in de gaten. Zet de warmtebron eventueel lager. Klop tot alle suiker is opgelost. Haal de kom van de warmtebron.

Mix het mengsel nu 5 tot 8 minuten met de mixer op lage snelheid en daarna op hoge snelheid tot stijve, glanzende pieken. Maak nu met de frosting een mooie spiraalvormige swirl. Met een keukenbrandertje maak je een mooie geroosterde structuur. Schaaf wat chocolade met een scherp mesje of rasp en strooi dit over de frosting.

 


 

© Cupcakerecepten.nl